Banjalucki info

Banja Luka dobila prvi kafe za radno osposobljavanja mladih sa intelektualnim poteškoćama

Banja Luka je dobila prvi kafe za radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama.

Kako bi ovoj grupi naših sugrađana pružili mogućnost radnog osposobljavanja, u prostorijama Doma omladine otvoren je prvi Omladinski kafe „Zvjezdica“.

Koncept ovog kafea dio je projekta „Radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim poteškoćama“, koji sprovodi Servisni centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

Otvaranju ovog kafea u Domu omladine prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da je ponosan što je Grad Banja Luka partner jednom ovakvom projektu.

– Ljepota nije u tome da smo svi isti, ljepota upravo leži u različitostima, zbog toga je otvaranje ovog kafea prostoru Doma omladine dalo jedan potpuno novi smisao – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

Gradonačelnik je podsjetio da je ideja o oživljavanju Doma omladine ostvarena u prvih nekoliko mjeseci mandata, te da ga raduje što je ovaj gradski prostor postao pravi „dragstor za mlade“.

-Srećan sam što se u ovom prostoru okupljaju mladi ljudi, koji ovdje dnevno sprovode različite društveno-odgovorne aktivnosti. Sada će im se pridružiti i grupa mladih sa određenim intelektualnim poteškoćama, koji će u ovom kafeu dobiti šansu za radno osposobljavanje, što će doprinijeti većem stepenu inkluzije ali i ravnopravnijem položaju ove djece u našem društvu – rekao je Stanivuković.

On je istako da je ovo jedan od najljepših projekata, te da se nada da će ovi mladi ljudi dobiti priliku i na tržištu rada, kako bi što manje zavisili od svojih porodica.

Takođe, gradonačelnik je pozvao sve ljude da posjete ovaj kafe, popiju kafu i uživaju u usluzi, koju će im pružiti ovi divni mladi ljudi.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo poručila je da je posebno srećna jer je i ova ideja ostvarena, da Dom omladine okupi sve mlade ljude bez obzira na njihove različitosti.

-Otvaranjem ovog kafea postigli smo taj cilj – naglasila je ona, te se zahvalila svim mladim ljudima, koji svakodnevno rade na tome da Dom omladine izgleda upravo ovako kao danas.

Predsjednica Servis centra „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ Željka Perišić-Ninković rekla je da je uz podršku Grada otvoren prvi Omladinski kafe „Zvjezdica“ s ciljem veće inkluzije djece sa intelektualnim poteškoćama u društvo.

-Želja nam je da ova djeca ne budu odvojena od svojih vršnjaka, već naprotiv da i oni budu ovdje, stiču radne navike, vještine i radne sposobnosti, da se socijalizuju i prošire svoje vidike i jednostavno da se više druže – poručila je predsjednica ovog centra.

Ona je pojasnila da ova djeca neće imati klasično zasnovan radno-pravni odnos, već da će oni za sada svakim radnim danom imati određeni angažman, te da će uz asistente na radu sticati određene vještine.

Marica Premasunac, majka mladića koja ima Daunov sindrom, rekla je da je otvaranje ovog kafea izuzetno važno za ovu djecu, koja većinu vremena provode kod kuće i nemaju dovoljno aktivnosti, pa im je svaka aktivnost izuzetno značajna.

Ona je istakla da su i rekacije djece zaista odlične, što je vidljivo kroz njihove osmijehe, te da se nada da će ovo zaživjeti, kao i da je potrebno veće razumijevanje i podrška ljudi, koji nemaju ovaj problem.

Foto: A. Čavić

Ostalo iz kategorije

Potpisan sporazum o saradnji razvojnih agencija Srpske i Vojvodine

Administrator

U protekla 24 časa rođeno šest dječaka i šest djevojčica

Administrator

Podrška preduzetnicima: Uskoro oglas za lokacije za osmomartovsku prodaju

Administrator